Традиційні печі та каміни виробляють із цегли, стійких до впливу високих температур. Блоки в єдиний моноліт укладають за допомогою жароміцної суміші. Склад пластичний під час монтажу, але набуває високої зносостійкості після застигання. Його можна створити самому чи придбати готовим. До складів для кладки цегляних печей виставляють санітарні вимоги щодо вмісту шкідливих речовин.

Готові суміші

Застосовувати готові суміші для кладки печей зручно. Вони довговічні та надають конструкції привабливого зовнішнього вигляду. Розчин повинен мати високе зчеплення, бути легким у укладанні та відрізнятися швидким приготуванням. Потрібно використовувати екологічну суміш, яка не виділяє шкідливих газів при нагріванні. Для кладки печей застосовують склади із класом горючості «НГ». Для різних компонентів печі слід застосовувати суміші з різними пропорціями. Для елементів, що піддаються впливу високих температур (топка або камера згоряння) використовують склади, здатні витримувати +1780°C. Зовнішні оздоблювальні роботи виробляють за допомогою складів із невисокою жаростійкістю. Внутрішня частина труби встановлюється за допомогою глиношамотної суміші. Укладання цегли зовнішніх стін проводиться за допомогою розчинів для зовнішньої кладки. Цьому матеріалу не потрібна висока термостійкість. Лицьове оздоблення труб проводиться складами, стійкими до впливу вологи та перепадів температурного режиму.

Якими бувають суміші для кладки?

Для кладки печей застосовують три види розчинів. До них входять такі склади: Жаростійкий. Витримує високу температуру. Після остигання структура матеріалу не змінюється. Склад витримує статичні навантаження у нагрітому стані. Жароміцний. Зберігає механічні якості навіть у перегрітому стані. Витримує динамічні навантаження. Здатність переносити теплові деформації менше, ніж у жаростійких аналогів. Вогнетривкий. Склад поєднує у собі властивості перелічених вище матеріалів. Суміш витримує вплив агресивних пічних випарів. Склади для пічної кладки поділяють за типом в’яжучого матеріалу. Розчини бувають цементними, глиняними, гіпсовими, вапняними, змішаними та іншими. У кожного свої особливості та переваги. Вапняна суміш містить пісок і вапняну масу. Матеріал готують самостійно, з’єднуючи воду та негашене вапно у пропорції 3 до 1. Готову суміш можна придбати у спеціалізованому магазині. До її мінусів відносять виникнення випарів і тривалий час, необхідне висихання. Цементна суміш складається з цементу, води та просіяного піску. Пропорції залежить від марки основного матеріалу. Для підвищення міцності суміші до неї додають вапняне тісто. Склад потрібно використовувати швидко, щоб не допустити його застигання. Цементний розчин виробляють шляхом додавання до нього битої цегли або портландцементу. Глиняна суміш має бути однорідною. Її консистенція – сметаноподібна. Суміш дозволяє формувати міцний та тонкий малюнок швів. Для керамічних розчинів важливим параметром вважається жирність. Його перевіряють перед замішуванням.

Який склад найоптимальніший?

Розчин для пічної кладки має бути густим та тягучим. Жирну глину доповнюють двома частинами піску. Пропорції для керамічного складу – 1 до 1. Якість маси необхідно перевірити, скріпивши на пробу два блоки. Через п’ять хвилин конструкцію піднімають за верхню цеглу. Якщо зв’язка якісна, вона витримає 2-3 підйоми. Якщо зчеплення немає, склад зроблено неправильно. Склади доповнюють кухонною сіллю. Пропорція в цьому випадку така: 150 г солі на 10 кг глини. Сполучні властивості суміші покращує цемент (М400), що додається в обсязі 1 кг на 10 кг глини. Кладку димоходу, що знаходиться вище покрівлі, виробляють за допомогою вапняно-піщаного складу, оскільки він стійкий до дії вологи. Пропорція складу наступна: 1 частина вапняного тіста, 3 об’єми води та 3 частини піску.

Пісок

Піщані склади виробляють з урахуванням чистого річкового піску. Матеріал із польового шпату з жовтуватим відтінком підходить для всіх компонентів печі, за винятком топки. Природний пісок має більш високу скріплюючу здатність, ніж штучний. Перед початком приготування суміші просіюють матеріал через сито, щоб усунути непотрібні домішки. Після цього пісок промивають водою. Найкраще використовувати просіяний кварцовий пісок для приготування сумішей для пічної кладки.

Глина

Щоб отримати добрий глиняний розчин, потрібно застосовувати якісну сировину. Глина – мікрозернистий мінерал, доповнений алюмінієвими та кремнієвими окисами. Матеріал має високу скріплюючу здатність, міцність та гігроскопічність. Сума перелічених характеристик визначається жирністю суміші.