Газобетон – синтетичний матеріал, який використовують для виробництва житлових і нежитлових будівель. До його переваг відносять міцність, високу теплоізоляцію і невелику масу. Будматеріал дозволяє швидко і якісно зводити споруди різної складності. Укладання газобетонних блоків має свою специфіку і особливості.

Інструменти та матеріали

Для якісного укладання газобетонних блоків необхідні спеціальні інструменти: промисловий міксер і ємність для замішування. Для нанесення суміші на блоки потрібно придбати кельми різного розміру. Для підгонки блоків між собою застосовують прогумований молоток і будівельний рівень. Для підрізування або обробки газобетону потрібні:
  • дриль і насадки до неї;
  • фрезер для створення пазів;
  • рубанок;
  • пилка;
  • лінійка;
  • затирання;
  • щітка.
Укладання газобетону може проводитися на клейовий розчин. Щоб приготувати його, потрібно використовувати обладнання, що працює на низьких оборотах. Необхідно на п’ять кілограмів клейової суміші додати один літр води і зробити заміс. Після цього отримана суміш повинна настоятися протягом десяти хвилин. Потім її знову потрібно збити. Готовий клейовий розчин по консистенції схожий на густу сметану. Засохлий матеріал стає непридатним для застосування. Розбавляти його водою або Новою сумішшю не має сенсу. Укладання блоків можна виконати на цементно-пісочну суміш. Проводиться вона з традиційних елементів і спеціального в’яжучого речовини. Склад легко готується і надійний в застосуванні. Для створення цементно-пісочних сумішей можна використовувати додаткові компоненти. Для додання їй більшої пластичності додають глину. Такий склад в ході застосування не кришиться, що дає можливість акуратно зробити кладку з газобетону. Пластифікуючі добавки дозволяють якісно проводити Фасадні роботи. Цементно-пісочні суміші економічні і має непогані утеплюючі властивості. Тому багато хто віддає перевагу їм, а не клейовому розчину.

Цементно-пісочна суміш або клейовий розчин?

Для укладання блоків можна використовувати будь-який з двох складів. Однак потрібно врахувати, що у обох сумішей теплопровідність вище, ніж у газобетону. Чим ширше шов, тим гірше теплоізоляція споруджуваного будинку. Якщо використовувати цементну суміш, цей показник складе близько 9 мм. для клейового розчину ширина шва, як правило, не перевищує 3 мм.Таким чином, він краще для укладання блоків.

Укладання газобетонних блоків на розчин

Перед проведенням робіт обчислюють кількість блоків і розчину, необхідних для спорудження будівлі. Товщина першого ряду становить 2-3 мм.він проводиться з пропорцією 1 до 2. Це робить кладку надійніше. Для основної роботи цементну суміш готують у співвідношенні 1 до 3. Її щільність не повинна бути надмірно рідкою або густою, щоб забезпечити високу в’язкість і схоплювання. Після визначення кількості блоків, необхідних для будівництва будівлі, потрібно додати до них 10% на підрізування. Далі порядок робіт виглядає так:
  1. Формують кути. Блоки укладають в кутах і натягують між ними нитку. По ній перевіряють коректність розмітки.
  2. Продовжують робити укладку. Кожен простукують прогумованим молотком, щоб розмістити газобетонні блоки максимально близько один до одного. Це дозволить зміцнити кладку. Коректність розташування перевіряють за допомогою рівня і натягнутої нитки.
  3. Проводять підрізування блоків. Відрізають зайві шматки ножівкою. Утворювану в процесі пил в подальшому застосовують для закладення дрібних щілин і отворів.
  4. Перед укладанням другого ряду газобетону дають трохи часу, щоб розчин схопився. Для наступних рядів робити це не потрібно.
  5. Кожен 3-4 ряд формують арматурою. За рахунок цього конструкція стає міцніше і надійніше. Для армування застосовують дріт з металу. Її товщина – не менше 6 мм. після формування каркаса продовжують укладати газобетон.
  6. Для армування в блоках вирізують канавки під дріт. Для цього використовують дискову пилу, штроборез або болгарку.
  7. Щоб спорудити будівлю з декількома кімнатами, стінові і Перегородкові блоки укладають паралельно.
  8. Після завершення укладання стін і перегородок верхній ряд покривають розчином. Це потрібно для того, щоб тиск, який чиниться перекриттям, розподілялося рівномірно.

Укладання газобетону на клей

Для проведення робіт необхідний спеціальний клей. Укладання блоків відбувається так само, як і на цементно-пісочну суміш. Однак є і невеликі відмінності:
  1. При нанесенні клею на поверхню блоку не повинно залишатися пустот.
  2. Після укладання не потрібна посилена обробка, оскільки поверхня і так буде рівною.
  3. Для роботи з клейовим розчином потрібен спеціальний шпатель-ківш.
  4. Клеєм заповнюють не тільки вертикальні, але і горизонтальні шви.
  5. При правильному укладанні блоків шов між ними становитиме 2-3 мм.
  6. Витрата клею для газобетону-1 мішок на 1 м3.
Необхідно враховувати зазначені правила, щоб забезпечити належний результат роботи.