• uaBeton
  • Блог
  • Як побудувати цегляний тандир?

Як побудувати цегляний тандир?

Зміст
  1. Особливості та переваги
  2. Асортимент страв
  3. Зовнішні та внутрішні габарити
Як побудувати цегляний тандир? Популярність тандира зростає з кожним роком. На відміну від мангалу, він дозволяє випікати коржики, готувати плов у казані та кип’ятити воду. Його конструкція має форму циліндра, барила або великого глека, викласти його можна за допомогою цегли М100 та М200. Перевага тандира полягає у високому ККД від згоряння палива. Конструкція забезпечує високотемпературну обробку продуктів. Її експлуатаційний ресурс є значним. На жаль, вертикальне розміщення шашликів у цій печі не дозволяє за популярністю обігнати мангал.

Особливості та переваги

Для будівництва тандира власними руками необхідно знати про те, який у нього повинен бути температурний режим. Необхідно розумітися на конструкційних особливостях цієї печі. Споруджують заглиблені в ґрунт і варіанти, що підносяться над поверхнею. Для спорудження конструкції типу «глечик» потрібні високий професіоналізм майстра та наявність у нього необхідного арсеналу електроінструментів. Найчастіше обирають піч «бочка». Вона простіша. В класичному варіанті виглядає як бочка з дугоподібними бортами.

Асортимент страв

Надвірне вогнище потрібне для приготування страв під час прийому гостей або сімейного відпочинку. Тандир також придатний для регулярної випічки коржів і хліба, приготування гарнірів, м’ясних страв і кип’ятіння води. Піч виконує функцію повноцінної літньої кухні. Перед тим як споруджувати тандир, потрібно вивчити асортимент страв. Якщо вони подобаються вам, то є сенс збудувати цю піч у дворі свого заміського будинку або на дачі. Популярністю користуються такі страви:
  • Коржики. Вимагають навичок закріплення сформованого тесту на внутрішній поверхні вогнища.
  • Шашлик. Шампури слід розташовувати вертикально по колу. Для їх фіксації в «глеку» або «бочці» потрібен спеціальний інструмент.
  • Барбекю. Як і з попередньою стравою, решітку ставлять у «колодязь», а потім можна витягти їжу без загрози отримати опік.
  • Перші страви. Їх варять у великому казані, який ставлять на горловину печі.
  • Шашлик та жарке. Готують за принципом розглянутих раніше страв.
На вогнищі можна закип’ятити воду для приготування чаю чи кави. Використовуючи різні розміри та форму внутрішньої поверхні печі, ви можете забезпечити температурні умови в межах від +250°С до +400°С. Мангали не дають такої можливості. Спочатку земляний тандир виглядав як яма, в якій дрова згоряють до стану вугілля. При цьому вітер не зможе вдихнути вогонь. Незабаром стінки почали виготовляти з глини. Під впливом найвищих температур вона стає керамікою. Використовують вертикальні та горизонтальні тандири. Універсальністю відрізняється перший різновид печі. Горизонтальне вогнище підходить для промислової випічки коржів.

Зовнішні та внутрішні габарити

Щоб побудувати надійний тандир, потрібно враховувати такі фактори:
  • Зручність. Продукти та дрова завантажують усередину. Зола витягується назовні через ту саму горловину.
  • Розміри. Для тандира стандартна висота дорівнює 1-1,5 м. У середній частині бочки діаметр становить 1 м. Діаметр люка дорівнює 0,4-0,6 м. Його підсилюють кільцем із металу.
Для підвищення ККД навколо печі зводять додаткову кладку. Її реалізовують у вигляді квадрата чи колодязя. Простір між кладкою та тандиром заповнюють вогнетривким матеріалом. Для цієї мети підходять шлак і керамзит. Поліпшити якість процесу горіння здатне піддувало знизу, а експлуатації — димохід. Зольна камера під колосниковою решіткою також покращує якість експлуатації. Щоб захистити конструкцію від дії похідних умов, горловину закривають герметичною кришкою. Є кілька способів спорудження тандира. Рекомендуємо ознайомитися з ними, щоб вибрати найкращий вид конструкції. Маючи правильно споруджений тандир, ви зможете радувати себе та близьких прекрасними стравами. Обслуговувати його нескладно. Щоб навчитися готувати на ньому різноманітні страви, потрібен набір спеціальних інструментів. Також необхідні навички випікання в цій печі коржиків, приготування м’ясних страв або плову. Тандир може стати справжньою альтернативою традиційної літньої кухні. Це вогнище подарує вам затишок та дозволить реалізувати найвишуканіші кулінарні фантазії.